Tuesday, April 12, 2016

Kiona nedir


Kinoa Nedir ?kinoa nedir

Kinoa nedir” sorusuna verilecek en kısa yanıt “bir tahıl türüdür” olacaktır. ABD ve Avrupa ülkelerinde yaygın olarak tüketilen ancak ülkemizde henüz çok kişi tarafından bilinmeyen kinoa vücut için gerekli tüm amino asitleri içermektedir.Bu kadar popülerleşmesinin nedeni ise besin değerinin çok yüksek olmasıdır. Pirinç veya arpa gibi pişirilebilir. Ayrıca pişirme süresi, örneğin pilava göre oldukça kısadır (10-15 dakika).

Kinoa Faydaları Nelerdir?

Kinao faydaları şunlardır; A, B, C, D ve K vitaminlerini içeren kinoada kolesterol yoktur. Ayrıca kalsiyumdemirçinkomagnezyumfosfor ve bol miktarda lif içermektedir. Kinoada bulunan lif kabızlığa, demir ise kansızlığa iyi gelir. Kalsiyum kemik ve dişleri güçlendirir. İçerdiği süperoksit dismutaz enziminin yaşlanmayı geciktirici etkisi vardır ve cildi yıpranmaya karşı korur. Doku yenilenmesini sağlarken, serbest radikallerin hücreleri hırpalamasını engelleyerek kanser hastalığını da önlemiş oluyor. Ayrıca içeriğindeki lignin pek çok kanser türlerine karşı koruyucu etki göstermekte ve kalbi güçlendirmektedir. Kuersetin ise antioksidandır ve aynı zamanda bahar alerjilerine karşı destek sağlar. Adet sancısına, magnezyum eksikliğine, diyabete ve yüksek tansiyona da iyi gelen kinoa neredeyse her derde devadır. Kinoanın yağ oranı düşüktür. Besleyici değeri yüksek olmasına rağmen kilo aldırmayan ve kolay hazmedilen bir besindir. Aynı zaman Kinoa Faydaları adlı makalemizide okuyabilirsiniz.

Kinoa Nasıl Tüketilir?

Kinoanın tadı ve kokusu pek baskın değildir, kendine özgü bir aroması vardır. Son derece hafif ve lezzetli olan kinoayı bulgurun ve pirincin kullanıldığı bütün yemeklerde kullanabilirsiniz. Pilav yapabilir, çorbalara koyabilirsiniz. Garnitür olarak yemeklere ekleyebilirsiniz. Haşladıktan sonra salatalara koyabilirsiniz.

Kinoa Neden Popüler Değil?

Bu besinin Türkiye’de popüler olmamasının başlıca sebeplerinden biri ; henüz ülkemizde fazla önerilmemiş olmasıdır.Kinoa tüketilen ülkeler bu besini genellikle doktorların önerileri ve televizyonlar aracılığı ile yayınlanan sağlık ve bilinçlendirme programları ile öğrenmekteler.Bizim ülkemizde henüz böyle bir programda bu besine değinilmediği için insanlarımız bu saymakla bitmeyen faydası olan kinoadan  habersiz kalmaktalar.Çok yakında Türkiye’de yapılacak bilinçlendirme çalışmaları ile kinoa artık diyet ve sağlıklı besin kategorilerinin başını çekecektir.Size bu besin hakkında önceden bilinçlendirip,daha kolay ulaşmanızı sağlamaktayız.

Kinoa Besin Değerleri Nelerdir?

100 gram pişmiş Kinoa ;
  • 120 kalori
  • 2 gram yağ
  • 7 gram karbonhidrat
  • 11 gram besin lifi
  • 0 IU A vitamini
  • 4 gram protein
  • 1 mg riboflavin
  • 1 mg tiamin
  • 4 mg niasin
  • 1 mg B6 vitamini
  • 0 mcg folat
  • 5 mg demir
  • 0 mg kalsiyum
  • 172 mg potasyum
  • 0 mg magnezyum
  • 1 mg çinko
  • 0 mg sodyum
  • 2 mg bakır
  • 0 kolestrol içerir.
Pişmemiş kinoa, pişmiş kinoadan 3 kat daha fazla kalori içerir. 100 gram pişmiş kinoa 120 kalori iken pişmemiş kinoanın kalorisi 368’e kadar çıkar.



Kinoa Web Developer

Morbi aliquam fringilla nisl. Pellentesque eleifend condimentum tellus, vel vulputate tortor malesuada sit amet. Aliquam vel vestibulum metus. Aenean ut mi aucto.

No comments:

Post a Comment